Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ


Επιτελούς έβρεξε. Ευκαιρία λοιπόν να μιλήσουμε για την εποχούλα μας το Φθινόπωρο.
Διαβάσαμε τον μύθο  της Περσεφόνης.
Σύμφωνα με το μύθο, η Περσεφόνη, κόρη της Δήμητρας και του Δία, συνήθιζε να παίζει με τις φίλες της, τις Νύμφες, στην Έννα, περιοχή στο κέντρο της Σικελίας. Μια μέρα, ενώ έτρεχε στο δάσος και έπαιζε, την είδε ο Πλούτωνας και την ερωτεύτηκε παράφορα για την ομορφιά της. Σε συνεννόηση με το Δια άρπαξε την Περσεφόνη, την πήγε στον Κάτω Κόσμο και την έκανε γυναίκα του.

Η Δήμητρα που είχε μεγάλη αδυναμία στη Περσεφόνη, γύρισε όλη τη γη και προσπάθησε με κάθε τρόπο να βρει την πολυαγαπημένη της κόρη. Μεταμορφωμένη σε γριά για να μην την αναγνωρίσουν πήγαινε σε πόλεις και χωριά και ρώταγε όποιον έβρισκε στο δρόμο της μήπως ήξερε που ήταν η μονάκριβή της Περσεφόνη. Λέγεται ότι όσο πέρναγε ο καιρός υπέφερε τόσο πολύ από την απώλεια της Κόρης, που δεν επέτρεπε τη γη να ανθίσει, να βγάλει λουλούδια και καρπούς για να τραφούν οι άνθρωποι. Η Δήμητρα ήταν αμετανόητη και αποφασισμένη για τα πάντα. 

Ο Δίας, που έβλεπε ότι η Δήμητρα ήταν οργισμένη, έστειλε τον Ερμή στον Άδη για να παρακαλέσει και να πείσει τον Πλούτωνα να στείλει τη Περσεφόνη πάλι πίσω στη μητέρα της. Ο θεός του Κάτω Κόσμου, που ήταν πονηρός και ερωτευμένος με τη Περσεφόνη, δέχθηκε να την αφήσει αλλά πριν την αποχαιρετήσει της έδωσε να φάει μερικούς σπόρους από ρόδι. Οι σπόροι αυτοί ήταν μαγικοί με αποτέλεσμα η Περσεφόνη να δεθεί άρρητα με το βασίλειο του. 

Τη λύση την έδωσε ο Δίας, που τελικά μεσολάβησε και κατόρθωσε να συμβιβάσει τον Πλούτωνα και τη Δήμητρα. Τους έξι μήνες του έτους η Περσεφόνη ζούσε με τη μητέρα της. Η γη τότε ήταν ανθισμένη και δεχόταν με ευχαρίστηση τους καρπούς των ανθρώπων, ενώ τον υπόλοιπο μισό χρόνο, η Κόρη κατέβαινε στα έγκατα της γης και περνούσε το καιρό της με τον άντρα της. Η Δήμητρα τότε δεν επέτρεπε σε κανέναν ανθό να ξεπροβάλει, δείχνοντας έτσι το καημό της για την απώλεια της κόρης της.


Θυμηθήκαμε τα ονόματα που συναντήσαμε στο κείμενο και βρήκαμε τις σχέσεις μεταξύ τους. 
Αναγνωρίσαμε τις εποχές, βάλαμε τα ονόματα κάτω από τις εικόνες και βάλαμε στη σειρά τις συλλαβές από τις λέξεις.Οι εικόνες είναι  από το ιστολόγιο της καταπληκτικής Ανθής http://dreamskindergarten.blogspot.gr/


                               Ζωγραφίσαμε τι μας έκανε εντύπωση από τον μύθο.Βάλαμε με τη σωστή σειρά τις παρακάτω εικόνες και διηγήθηκε ο καθένας μόνος του την ιστορία.(Οι εικόνες είναι από το σύγχρονο νηπιαγωγείο)

Αναγνωρίσαμε ποια εποχή έχουμε τώρα. Είδαμε εικόνες με φθινοπωρινά τοπία.


Στο παρακάτω δεντράκι ζωγραφίσαμε τα κλαδιά όπως είναι στην κάθε εποχή.( κάθε κλαδί και μία εποχή)


Κάναμε την ομαδική κατασκευή


                                 
                                                                 Βάψαμε τα ρολά καφέ


                                                       Κόψαμε τα παλαμοκλαδάκια.                                                                 Και στολίσαμε


                                                              ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΣΤΙΣ 4 ΕΠΟΧΕΣ

Στο τέλος της ημέρας δώσαμε και το βραβείο της εβδομάδας στο μαθητή  που μάζεψε τα πιο πολλά αυτοκόλλητα


Καλή εβδομάδα να έχουμε.
3 σχόλια:

Υποστηρικτές της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου.- Η αφίσα μας .

 Υποστηρικτές της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου. #SID2023 #SaferInternetDay #SaferInternetDay2023