Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ....Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Σήμερα η μέρα αλλιώς είχε προγραμματιστεί και αλλιώς κατέληξε.  Από τη μια οι πολλές απουσίες παιδιών,  από την άλλη εγώ ξέχασα  το  μεγαλύτερο μέρος από το υλικό μου στο σπίτι και το πιο σημαντικό , το ενδιαφέρον των παιδιών .Δουλέψαμε λοιπόν με αυτά που είχαμε και αυτά που προέκυψαν  και κοιτάξτε που καταλήξαμε.
Ημέρα της αποταμίευσης  λοιπόν  και ξεκινήσαμε με το μύθο του Αισώπου << Ο τζίτζικας και το μυρμήγκι >>.Είπαμε  την ιστορία δείχνοντας τις εικόνες από τη σελίδα  της Ανθής. http://dreamskindergarten.blogspot.gr/( ευχαριστώ με έσωσες!!!!!!!!)















Στη συνέχεια παίξαμε λίγο με τις εικόνες και προσπαθήσαμε να τις ξαναβάλουμε με τη σωστή σειρά λέγοντας την ιστορία. Τα παιδιά εύκολα κατάλαβαν το μήνυμα που ήθελε να μας περάσει ο μύθος.
Μιλώντας λοιπόν για τα λεφτά., είπαμε ότι πρέπει να κάνουμε οικονομία , τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τα αποταμιεύουμε, πού τα χρειαζόμαστε και πού δεν τα χρειαζόμαστε, και τα αναγνωρίσαμε από μία λίστα.


Πως όμως ονομάζονται τα λεφτά μας: Ευρώ. Και από που πήραν το όνομα : Μα από την Ευρώπη. Την είδαμε στο χάρτη.Και τότε λέει  ο Γιάννης.<< κυρία εγώ έχω ένα βιβλίο που λέγεται Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ και άρχισε να μας λέει ότι θυμόταν από τον μύθο.( τον βοηθούσα κι εγώ όπου χρειαζόταν)
Η Ευρώπη ήταν αδελφή του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας και κόρη του Αγήνορα και της Τηλεφάσας, ηγεμόνων ενός ελληνικού νησιού με το όνομα Φοινίκη δυτικά της Ελλάδας και πιο πέρα από τη Σικελία, στη θάλασσα της Τύρου.

Όταν μεγάλωσε, μια μέρα πήγε στα λιβάδια της παραλία, για να παίξει με τις φίλες της και να μαζέψει λουλούδια. Εκεί συνάντησε το θεό Δία. Εκείνον αμέσως τον χτύπησε ο Έρωτας και για να την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε ήρεμο, εύσωμο και δυνατό ταύρο και πήγε δίπλα της κάνοντας δήθεν ότι βόσκει, σκεφτόμενος με τι τρόπο θα την κατακτούσε. Εκείνη τότε πλησίασε τον ταύρο – Δία και άρχισε να τον χαϊδεύει γοητευμένη από την ωραία κορμοστασιά του και τη μυϊκή του δύναμη. Σε λίγο δε δίστασε και να τον ιππεύσει. Τότε αυτός άρχισε να τρέχει με αστραπιαία ταχύτητα. Η Ευρώπη έκλαιγε, μα δεν μπορούσε να πηδήσει, γιατί φοβόταν μη σκοτωθεί. Ο μεταμορφωμένος σε ταύρο θεός διέσχισε τη θάλασσα συνοδευόμενος από Τρίτωνες και Νηρηίδες και έφτασε στην Κρήτη. Όταν επιβιβάστηκε στο νησί, ο ταύρος δεν φαινόταν πια, αλλά ο Δίας πήρε από το χέρι την Ευρώπη και την οδήγησε στο Δικταίον άντρο, κατακόκκινη και με το βλέμμα χαμηλωμένο γιατί είχε πια καταλάβει που πήγαινε. 
Αργότερα, όταν ο Δίας εγκατέλειψε την Ευρώπη και πήγε στον Όλυμπο, η Ευρώπη πήρε για δεύτερο σύζυγό της το βασιλιά της Κρήτης Αστέρωνα, που υιοθέτησε και τα παιδιά που είχε αποκτήσει αυτή από το Δία.
Μετά το θάνατο του βασιλιά Αστέριου, το θρόνο της Κρήτης πήρε ο μεγαλύτερος από τους θετούς γιους του, ο Μίνωας, ο οποίος έγινε ο πρώτος Έλληνας θαλασσοκράτορας και νομοθέτης.

Είδαμε τον σχετικό πινάκα και τον παρατηρήσαμε.

 Ακριβώς δίπλα όμως ήταν και ο προηγούμενος πίνακας από την αρπαγή της Περσεφόνης. Παρατηρήσαμε λοιπόν ότι υπήρχε κάποια διαφορά .Ο ένας έμοιαζε ζωγραφισμένος ενώ ο άλλος όχι..Εξήγησα στα παιδιά ότι ήταν ένα ψηφιδωτό  και τι είναι το ψηφιδωτό. Είδαμε στο διαδίκτυο και άλλα ψηφιδωτά









                                                    και στο τέλος φτιάξαμε το δικό μας .



Από που ξεκινήσαμε και που καταλήξαμε!!!!!!!!!!!
Ευτυχώς έφτασε η κυρία Άννα  για να συνεχίσει τα περί αποταμίευσης..........................................;;;;;;;;



1 σχόλιο:

  1. κάνατε την αποταμίευσή σας!!!!
    σύνδεση ευρω με την αρπαγή της ευρώπης???
    καλοοοοοοοο!!!!!!
    και ψηφιδωτά.....
    άριστα το εκμεταλευτήκατε!!!!!!
    μπράβο Κική!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ντενεκεδούπολη

  Σήμερα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια υπέροχη παράσταση κουκλοθεάτρου, βασισμένη στο αγαπημένο έργο «Ντενεκεδούπολη»...