Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΓΡΑΦΟΥΜΕ , ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ...ΠΑΙΖΟΥΜΕ

Το παραμύθι μας ξεκινάει : Συγγραφή και εικονογράφηση. Μετά την ψηφοφορία του κεντρικού ήρωα της ιστορίας του προγράμματός μας : «Ήρωες φανταστικοί σε διαδρομή μαγευτική», ήρθε η στιγμή να ξεκινήσει η συγγραφή της ιστορίας από τα παιδιά και η εικονογράφησή της.
Ποιος όμως θα ξεκινήσει την ιστορία και ποιος θα ακολουθήσει;   Πως θα γίνει η εικονογράφηση του παραμυθιού και από ποιον; Αυτά τα ερωτήματα τέθηκαν σε αυτό το στάδιο του έργου και για να δοθεί μία δίκαιη λύση δόθηκαν  οι παρακάτω οδηγίες.

Γράφουμε , εικονογραφούμε, παίζουμε.

Ο σκοπός μας ήταν να επιτύχουμε την συγγραφή και εικονογράφηση της ιστορίας ταυτόχρονα και συνεργατικά. Αποφασίστηκε λοιπόν γιαυτό το λόγο  η σειρά συγγραφής της ιστορίας να γίνει κλιμακωτά και αλφαβητικά. Δηλαδή θα ξεκινούσε  ένα νηπιαγωγείο την συγγραφή και θα συνέχιζε  το επόμενο. Παράλληλα όμως θα γινόταν  και η εικονογράφηση της ιστορίας από τα υπόλοιπα νηπιαγωγεία αλφαβητικά αλλά αντίστροφα, δημιουργώντας ζευγάρια συγγραφής και εικονογράφησης. Η μόνη «παράβαση» του κανόνα ήταν ότι αποφασίστηκε το νηπιαγωγείο που δημιούργησε τον νικητή -πρωταγωνιστή της ιστορίας να γράψει τελευταίο για να δώσει το τέλος ( μια «τιμητική διάκριση» ) Αν σας μπερδέψαμε παρατηρήστε τους παρακάτω πίνακες και θα καταλάβετε :
Αλφαβητική σειρά πόλεων συγγραφής ιστορίας :
 1. Νηπιαγωγείο Γαρδικίου
 2. Νηπιαγωγείο Ευόσμου
 3. Νηπιαγωγείο Ιεράπετρας
 4. Νηπιαγωγείο Κάτω Καμήλας
 5. Νηπιαγωγείο Μουδανιών
 6. Νηπιαγωγείο Πάτρας
 7. Νηπιαγωγείο Πυλαίας
 8. Νηπιαγωγείο Ρόδου
 9. Νηπιαγωγείο Σερρών
 10. Νηπιαγωγείο Χανίων
 11. Νηπιαγωγείο Κεντριού
Οι πόλεις που εικονογραφούν παράλληλα είναι :
 1. Το νηπιαγωγείο Χανίων την ιστορία που έχει γραφτεί από το νηπιαγωγείο Γαρδικίου
 2. Το νηπιαγωγείο Σερρών την ιστορία που έχει γραφτεί από το νηπιαγωγείο Ευόσμου
 3. Το νηπιαγωγείο Ρόδου την ιστορία που έχει γραφτεί από το νηπιαγωγείο Ιεράπετρας
 4. Το νηπιαγωγείο Πυλαίας την ιστορία που έχει γραφτεί από το νηπιαγωγείο Κάτω Καμήλας 
 5. Το νηπιαγωγείο Πάτρας την ιστορία που έχει γραφτεί από το νηπιαγωγείο  Μουδανιών
 6. Το νηπιαγωγείο Κεντριού την ιστορία που έχει γραφτεί από το νηπιαγωγείο Πάτρας
 7. Το νηπιαγωγείο Γαρδικίου την ιστορία που έχει γραφτεί από το νηπιαγωγείο Χανίων
 8. Το νηπιαγωγείο Ευόσμου  την ιστορία που έχει γραφτεί από το νηπιαγωγείο Σερρών
 9. Το νηπιαγωγείο Ιεράπετρας την ιστορία που έχει γραφτεί από το νηπιαγωγείο Ρόδου
 10. Το νηπιαγωγείο Κάτω Καμήλας  την ιστορία που έχει γραφτεί από το νηπιαγωγείο Πυλαίας 
 11. Το νηπιαγωγείο Μουδανιών την ιστορία που έχει γραφτεί από το νηπιαγωγείο Κεντριού.

Η συγγραφή της ιστορίας έγινε σε ένα αρχείο doc στο  Google Drive Το κάθε νηπιαγωγείο έγραφε την ιστορία του αλλάζοντας χρώμα γραμματοσειράς και λαμβάνοντας υπόψη τα γραφόμενα του προηγούμενου. Το όριο συγγραφής ορίστηκε στην μία σελίδα κειμένου. Ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας ήταν ο Γορίλας και οι υπόλοιποι ήρωες θα εμπλεκόταν σε ένα «ταξίδι» μαζί του !
Παράλληλα με την συγγραφή έπρεπε να γίνεται και η εικονογράφηση της ιστορίας από τα υπεύθυνα νηπιαγωγεία σε δύο φύλλα εργασίας που είχαν φτιαχτεί από το 29 νηπιαγωγείο Σερρών, υπεύθυνο για την δημιουργία  των  φύλλων  εργασίας του προγράμματος. Το ένα ήταν χωρισμένο σε δύο μέρη (ένα για το κείμενο και άλλο για την εικόνα) και έπρεπε να χρησιμοποιηθεί δύο φορές και το άλλο  ένα ολόκληρο  φύλλο μόνο για εικονογράφηση.
Σημαντικό λοιπόν ήταν στην διαδικασία η παρακολούθηση της εξέλιξης της ιστορίας από τα μέλη – νηπιαγωγεία, ώστε να μπορούν να εικονογραφούν τα στάδια της με τον καλύτερο τρόπο !


Η ιστορία λοιπόν άρχισε να γράφεται και παράλληλα να εικονογραφείται !! Η  αγωνία μας καθ όλη την διαδικασία ομολογώ ότι ήταν πολύ μεγάλη. Τι τροπή θα έπαιρνε κάθε φορά η ιστορία ;  Τι θα γράφαμε εμείς  όταν ερχόταν η δική μας σειρά ;  Η σειρά μας βέβαια δεν άργησε να έρθει μια και είμασταν το τρίτο νηπιαγωγείο στην σειρά της συγγραφής. Τι γράψαμε; Δεν θα σας το αποκαλύψουμε ακόμα.
Η διαδικασία της συγγραφής ήταν καταπληκτική ( δυστυχώς δεν έχω φωτογραφίες ). Πρώτα από όλα διαβάσαμε τις δύο προηγούμενες ιστορίες – μέρη των νηπιαγωγείων (που ήδη είχαν γράψει) και δραματοποιήσαμε τις κεντρικές σκηνές τους ! Στην συνέχεια επικεντρωθήκαμε στα συναισθήματα που βίωναν οι χαρακτήρες και χρησιμοποιώντας τον κεντρικό ήρωα και ότι ήδη είχε προηγηθεί αρχίσαμε να γράφουμε δραματοποιώντας το ! Βιώναμε συναισθήματα,  ενεργούσαμε και μετά καταγράφαμε ! Τι έκανε ο ήρωας, ποιο πρόβλημα είχε να λύσει κλπ.
Ο περιορισμός της μίας σελίδας συγγραφής από το κάθε νηπιαγωγείο λίγο μας «στεναχώρησε» με την έννοια ότι τα παιδιά «λύθηκαν» και δεν έλεγαν να σταματήσουν χχχ. Το αποτέλεσμα μας ενθουσίασε και ανεβάσαμε το κείμενο μας για να μας εικονογραφήσουν τα παιδιά από το νηπιαγωγείο της Ρόδου. Κάθε μέρα διαβάζαμε την καινούργια «ιστορία» και βλέπαμε τις εικονογραφήσεις των άλλων νηπιαγωγείων.
Παρακάτω παρουσιάζονται ενδεικτικά μερικά εικονογραφημένα φύλλα της ήδη αναγραφόμενης ιστορίας από τα νηπιαγωγεία μέλη. 

Η δική μας σειρά για να εικονογραφήσουμε  ήταν στο τέλος, την ιστορία που είχαν γράψει τα παιδιά από το Κεντρί ,και θα ζωγραφίζαμε μία εικόνα παραπάνω . Ξεκινήσαμε με μεγάλο ενθουσιασμό 
και οι σελίδες που εικονογραφήσαμε 
Βέβαια κατά την διάρκεια της  συγγραφής και της εικονογράφησης  ξεπήδησαν πολλές φιλαναγνωστικές δραστηριότητες που οδήγησαν στην δημιουργία πολλών φύλλων εργασίας από όλα τα νηπιαγωγεία αλλά και παιχνιδιών. (Οι φιλαναγνωστικές δραστηριότητες θα προστεθούν σαν ένθετο στο βιβλίο που θα δημοσιευτεί). 
Τα φύλλα εργασίας και τα παιχνίδια ανέβηκαν στην πλατφόρμα του Twinspace και μοιράστηκαν σε όλα τα νηπιαγωγεία που τα χρησιμοποίησαν κατά το δοκούν !


Όλα τα φύλλα εργασίας μαζεύτηκαν σε μία παρουσίαση, που είχε αναλάβει ως αρμοδιότητα το νηπιαγωγείο Κοσκινού Ρόδου να την φτιάξει. Μπορείτε να δείτε τα φύλλα εργασίας  και να τα κατεβάσετε :

Τα παιχνίδια που δημιουργήθηκαν πάρα πολλά !! Εκτός από τα on line που είχαν δημιουργηθεί κ το κάθε νηπιαγωγείο δημιούργησε παζλ, επιτραπέζια, τρίλιζες, κ.ά. Όλα συγκεντρώθηκαν σε μια παρουσίαση που είχε αναλάβει σαν αρμοδιότητα να κάνει το νηπιαγωγείο Ευόσμου Θεσσαλονίκης. Εκτυπώθηκαν και παίχτηκαν από τα παιδιά. Αυτά τα παιχνίδια αποτέλεσαν και ένα σημαντικό κομμάτι μιας γιορτής έκπληξης που διοργανώθηκε με την λήξη της συγγραφής του παραμυθιού και θα παρουσιαστεί  σε επόμενη ανάρτηση !

Πολλά από τα παιχνίδια πλέον παίζονται στις καθημερινές ελεύθερες δραστηριότητες των παιδιών και τα έχουν αγαπήσει τόσο πολύ !!
Το παραμύθι μας έχει πλέον τελειώσει .. Το επόμενο βήμα είναι η συνεργατική δημιουργία του εξώφυλλου, οπισθόφυλλου και τίτλου ! Το ταξίδι μας  συνεχίζεται….
4 σχόλια:

 1. ΕΧΕΙΣ ΒΡΑΒΕΙΟΟΟΟΟΟ!!! ΑΠΟ ΤΟ http://lianipia.blogspot.gr/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κορίτσια συγχαρητήρια σε όλες! σε όλη τη διαδρομή σας, θαύμασα όχι μόνο την εξαιρετική δουλειά που κάνατε με τα παιδιά αλλά και την εκπληκτική συνεργασία που είχατε!!!! Είμαι σίγουρη ότι έμαθαν πολλά όχι μόνο τα παιδιά αλλά κι εσείς ενώ το απολαύσατε μικροί και μεγάλοι! και πάλι μπράβο!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μοναδική συνεργασία,απίθανη διαδρομή, συγκλονιστικό αποτέλεσμα!!!!!!
  Μπράβο σας !!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΥΠΕΡΟΧΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΙΚΗ, ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΣ...ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ!!ΣΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Άνοιξη στο νηπιαγωγείο μας

  Εαρινή Ισημερία σήμερα.  Και επίσημα Άνοιξη.