Τρίτη 24 Απριλίου 2012

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η  Ana  Jerrin στη Φιλαδέλφεια της Αμερικής είχε χάσει την μητέρα της και είχε αναλάβει και την φροντίδα της τυφλής αδερφής της. Σκέφτηκε λοιπόν να δημιουργήσει μία γιορτή που θα είναι αφιερωμένη  στη μητέρα.Έγραψε σε όλες τις εφημερίδες. Επισκέφτηκε και τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ουίλσον και είπε την ιδέα της. Και τα κατάφερε. Η γιορτή καθιερώθηκε επίσημα ως εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας.
 Αν και πολλές χώρες έχουν δικές τους ημερομηνίες για τη γιορτή της μητέρας, όπως και δικούς τους λόγους για να γιορτάζουν μια τέτοια μέρα, η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει επικρατήσει διεθνώς. Έτσι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα γιορτάζει την γιορτή της μητέρας την δεύτερη Κυριακή του Μάη.

Στην αρχαία Ελλάδα, μια γιορτή ανοιξιάτικη ήταν αφιερωμένη στη Θεά Γαία (Μητέρα Γη), μητέρα των θεών και των ανθρώπων. Αυτή ήταν και η πρώτη μορφή εορτασμού της Μητέρας.

Τη γιορτή αυτή διαδέχθηκε η γιορτή η αφιερωμένη στην κόρη της Γαίας, τη Ρέα. Η Ρέα ήταν η σύζυγος του Κρόνου και η Μητέρα του Δία και όλων των Θεών της αρχαίας Ελλάδας.
Στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, συναντάμε τη Γιορτή της Μητέρας ως γιορτή αφιερωμένη στη Θεά Κυβέλη, που γινόταν κάθε Μάρτιο.
Στην Ελλάδα, γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Γιορτή της Μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου του 1929, για να συνδυαστεί η Γιορτή αυτή με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Τελικά, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου στη 2η Κυριακή του Μαΐου. 



2 σχόλια:

  1. Τι να πω εγώ για την ιστοσελίδα σου!Πάρα πολύ καταπληκτική! Εγώ ακόμη είμαι σε νηπιακό στάδιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ σε αυτό το στάδιο είμαι ακόμα. Μαζί θα κάνουμε τα πρώτα βήματα. Πάντως ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή

Πασχαλιάτικα παιχνίδια

Ήρθε η Πασχαλιά με αυγά και.... παιχνίδια πολλά. Ωραίες όλες οι κατασκευές αλλά ας θυμηθούμε και μερικά παιχνίδια από προηγούμενες χρονιές γ...